Zelfreflectie Project I

Zelfreflectie Project I

Het einde van de projectweken is nabij. Na weken van hard werken mag ik terugblikken op een mooi parcours. Hoog tijd om mezelf nog eens in vraag te stellen en te reflecteren.

Doel geslaagd?

Het doel van de afgelopen weken was een device bouwen of hacken waarbij data van minimum 3 sensoren wordt verwerkt op een Raspberry Pi. Deze data wordt vervolgens ook gevisualiseerd op een MCT waardige website.

Dit project is een integratiemodule van alle vakken van het eerste jaar.

Mijn uiteindelijk doel is min of meer geslaagd de minimale vereisten van de opdracht zijn aanwezig maar dit liep niet altijd van een leien dakje. Ik hou er dan ook gemengde gevoelens aan over.

Makkelijk was het niet

Alvorens we aan dit project begonnen wisten we dat het niet makkelijk zou worden en gelijk hadden we.  Het was een zware periode met vallen en opstaan. De ene dag zagen we het allemaal niet meer zitten en de andere dag gingen we er weer volledig tegenaan.

De deadlines volgden elkaar snel op, deze werden echter meermaals laat meegedeeld of er ontstond miscommunicatie over wat nu eigenlijk precies verwacht werd. Dit maakte het niet eenvoudig om tijdsmanagement op een goede manier toe te passen.

Goeie start

In het begin liep mijn project best vlot ik begon stap voor stap aan de verschillende taken en werkte deze zo goed mogelijk af. Alles ging goed en wanneer ik problemen had, vroeg ik hulp.

Ik had de gewoonte om bijna elke dag op school te werken op die manier was ik omringd door mijn medestudenten en konden we elkaar ondersteunen. Dit gaf mij een positief gevoel en hierdoor zette ik ook door.

Nee is geen schande

Naarmate de tweede en derde week vorderde kreeg iedereen hier en daar wel vervelende problemen en zochten ze vaak hulp bij hun medestudenten.

Ik help graag waar het kan maar de afgelopen dagen heb ik toch wel gemerkt dat ik ook af en toe eens nee mag zeggen wanneer iemand om hulp vraagt. Dit dan vooral omdat ik zelf ook nog voldoende werk had en niet de tijd om basis zaken van het afgelopen semester uit te leggen.

Echter betrap ik mezelf erop dat ik meerdere malen mijn project aan de kant schoof om iemand meerdere uren te helpen met hun project. Begrijp het niet verkeerd ik hou ervan om mensen te helpen en bovendien was ik zelf ook heel blij wanneer iemand mij wou helpen wanneer ik een probleem had.

Maar dit keer kwam het ten koste van mijn eigen project. Ik besefte dat ik in tijdsnood kwam en meermaals tot laat in de avond werkte omdat ik op school niet heel veel werk had verricht.

Dit deed niet veel goeds. Ik kon zelf in mijn vrije tijd het project niet meer uit mijn gedachten zetten. Dit heeft er ook voor gezorgd dat mijn slaap eronder begon te leiden.

Leerzaam voor volgende projecten

Uiteindelijk kwam alles wel goed en kreeg ik de basis functionaliteiten werkend maar toch had ik het graag op een andere manier aangepakt. Wat ik hieruit vooral wil meenemen naar andere projecten is dat het geen schande is om eens nee te zeggen wanneer iemand om hulp vraagt. Of de keuze maken om wel te helpen en samen zoeken naar het probleem maar hier geen 4uur aan besteden. In deze situaties moet ik kunnen zeggen dat ik het probleem niet kan oplossen. Bovendien moet ik leren om mij hier niet schuldig over te voelen en ze misschien de goeie raad geven om eens op consult te gaan.

We’re all in this together

Anderzijds wil ik toch wel even vermelden dat ik heel veel voldoening kreeg uit het helpen van mijn medestudenten en was ik blij dat ze verder konden. Bovendien heb ik zelf ook veel gehad aan anderen. Je kan zeker samen tot een beter resultaat komen maar dit mag niet ten dupe zijn van iemand anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *